PDA-wandelingen, een nieuwe manier van de gemeente verkennen…

In Sittard-Geleen worden momenteel door de federatie historie Sittard-Geleen–Born samen met het stadsarchief Sittard-Geleen en enkele scholen en andere partners meerdere wandelingen ontwikkeld waarbij niet als vanouds een boekje, een stuk papier of de VVV-gids de leidraad is, maar een kleine handcomputer [1]. Op deze manier worden routes rondom het mijnverleden van Geleen (vooral voor volwassenen) en een korte geschiedenis van Sittard (voor basisscholieren) gemaakt, die beiden in de eerste helft van 2008 gereed zullen zijn. In de loop van 2008 (jaar van het religieus erfgoed) komt er verder waarschijnlijk nog een religieuze route of bedevaartwandeling.

Maar hoe werkt zoiets? Dit uitleggen  is moeilijk en eenvoudig tegelijk!

Met de PDA (personal data assistant) wordt via satellieten bepaald wáár je je precies bevindt tijdens een wandeling, tot op ongeveer een meter nauwkeurig zelfs! Vervolgens geeft de PDA je informatie over de plek waar je staat. Dat kan een tekstje zijn, maar ook een foto van de vroegere situatie, een stukje gesproken woord, muziek of zelfs een (historisch) filmpje! Zo wordt het leven van en in de stad in vroeger dagen eventjes opnieuw tot leven gebracht in woord en beeld….

Naar verwachting zal in het 2e kwartaal van 2008 de eerste route officieel gepresenteerd worden. Ook zal dan bekend worden hoe en waar de PDA’s geleend kunnen worden. Om te beleven hoe dit werkt, moet je een keer deelnemen aan zo’n wandeling.  Het is een beleving die minimaal interessant is, en mogelijk ook een manier om meer jeugd te interesseren voor geschiedenis. Want ook dat is een taak en de wens van de federatie. 

[1] De basisscholen De Baandert en St. Petrus te Sittard werken mee, alsmede de VVV Zuid-Limburg en Hogeschool Zuyd. Ook de Heemkundevereniging Geleen, de historische afdeling van museum Het Domein en de stichting MEG werken mee aan het project.

Presentatie PDA Wandeling Geleen