Woord voorafRien Janssen

Geregelde bezoekers van het stadspark in Sittard krijgen de indruk, dat dit fraaie park een afgewerkte vorm heeft. Doch telkens als ik door het park wandelde of fietste, had ik het gevoel dat er iets ontbrak. Het park heeft veel meer te bieden dan oppervlakkig lijkt. Geboeid door de sedert 1995 nieuw ontstane totaalvorm, groeide bij mij de overtuiging dat het de informatie over het park was, die ontbrak. Een tekening die de juiste vorm en andere informatie van het park weergeeft t.b.v. de ge´nteresseerde bezoeker.

Het park daagde mij uit. Het resultaat laat duidelijk de ligging van de eenden- en de roeivijver zien. De evenementenvlakte met de entree van het voormalige openluchtzwembad vormt de schakel tussen het noord- en zuidgedeelte van het park. De wandelpaden en beken zijn eveneens weergegeven.

Het stadspark is niet alleen vermaard om zijn totaalvorm, maar ook door zijn grote variŰteit bomen. Reden om ook daar aandacht aan te besteden. Uiteraard is een selectie gemaakt uit de honderden bomen die het park bevat. Met nummers is de plaats van de beschreven exemplaren aangegeven. Met opzet is niet gekozen voor een diepgaande beschouwing over groei en bloei van de verschillende bomen. Voor de ge´nteresseerden is hiervoor meer dan genoeg literatuur beschikbaar. Om een breder publiek te bereiken, is gekozen voor een meer algemeen verhaal,met voor de lezer een aantal interessante details en wetenswaardigheden.. Met het kiezen van deze vorm hoop ik te bereiken, dat lezers gemakkelijker de keus maken het stadspark te bezoeken. Ze zullen ongetwijfeld genieten van de variatie van bomen, de steeds wisselende doorzichten en de sfeer die op elke plaats in het park anders is.

De verschillende andere elementen, zoals kunstwerken, stenen sluis etc. maken een bezoek aan het park nog boeiender. Kinderen vinden het prachtig bezig te zijn met de talloze eenden die de vijvers en de beken bevolken. De heer Ed van den Ende, stadsgids in Sittard, ben ik zeer dankbaar dat ik van zijn uitgebreide kennis van bomen gebruik heb mogen maken. Veel dank aan allen die op enigerlei wijze met adviezen en/of commentaar mij geholpen hebben dit project te realiseren. Ik wens allen die het stadspark bezoeken, een prettige en aangename wandeling toe.

Mei, 2000.

Rien Janssen.


Terug