Unit Schriftelijke Bronnen

Doel : Het ontsluiten van archivalische bronnen voor zover zij van dienst kunnen zijn om het woonverleden van de stad te kunnen onderzoeken.

Bronnen: Alle stukken, waaruit blijkt waar in het verleden mensen hebben gewoond, welke periode zij daar gewoond hebben, welk beroep zij uitoefenden en de mate van welstand waarin zij leefden. Ook wordt getracht inzicht te krijgen in de aard van de bewoning, het bebouwingsbeeld en de historisch-geografische elementen in de stad zoals beken, verdedigingswerken, molens, kerken en andere bij een stad behorende stedelijke objecten.

Onderzoekers: Mensen die uit de aard van hun hobby geïnteresseerd zijn in het verleden van Sittard of dat van hun familie of mensen die uit hoofde van hun studie of opleiding historisch onderzoek doen.

Werkzaamheden tot nu toe:
Gericht is er gewerkt aan de ontsluiting van de burgemeestersrekeningen. In het archief bevinden zich 106 van dergelijke stukken. Tot nu toe zijn ontsloten de stadsrekeningen van burg. Vogts 1582-1583, burg. Thomas Schutgens 1588-1589, burg. Heister 1599-1600, burg. Peter Schutgens 1608-1609, burg. Johan Birgden 1610-1611, burg. Johan Salden 1618-1619, burg. Reinier Douven 1628-1629, burg. Johan Schuisters 1636-1637, burg. Adami Suisters 1659-1660 en burg. Diederich Schroten 1684-1685. Het overgrote deel van deze rekeningen zijn ontsloten door de heer. J. Oremus. Op basis van dit materiaal zijn door Th.Oberdorf en P.Schulpen een tweetal artikelen vervaardigd voor het Historisch Jaarboek voor het land van Zwentibold. Het betreft dan de rekeningen Vogts en Salden.

Bevolkingsregistratie Dank zij het werk van R.Lauwers en Th.Joris zijn alle doop-, trouw en begraafregisters van de katholieke, protestantse en joodse gemeenschap thans ondergebracht in een bestand in het kader van het Genealogisch Registratie en Informatie Systeem. Aan deze registers kunnen geografische bijzonderheden ontleend worden met betrekking tot het wonen in de stad.

Cartularium Een van de grotere gegevensbestanden betreft het cartularium van het St.-Petruskapittel. Dit middeleeuwse archiefstuk bevat vele verwijzingen naar beroepen en woonplaatsen te Sittard. In een beperkt aantal gevallen zijn relaties mogelijk naar 17e- en 18e eeuwse gegevens mogelijk. De transcriptie is van de hand van de heer G.Janssen. Een eerste analyse van deze gegevens is te vinden in "Sittard, uit bronnen geput".

Overige artikelen Sinds de start van het project in 1994 zijn diverse artikelen gepubliceerd met betrekking tot het wonen in de stad. In 1994 een artikel over het proefblok in de binnenstad van de hand van Th.Oberdorf, in 1995 een artikel over het Begijnhuis en Begijnenstraat van de hand van P. van Luyn en van dezelfde auteur in 1996 een artikel over de Sittardse vestingwerken.

Notarieel archief: In de afgelopen die jaar zijn een groot aantal aktes van notaris Rhomas Gerard Delahaye bekeken en gekopieerd. Ze bestrijken de periode eind 18e en begin 19e eeuw. Elke akte bevat waardevolle informatie. Ontbreken doet echter een overzicht van waar in sommige gevallen het betreffende pand precies gelegen heeft.

Overige archivalia en publicaties In de loop der tijd zijn verschillende kleinere bestanden getranscribeerd en uitgewerkt. Ze passen alle in een groter geheel om diverse aspecten zoals bij de vermelding van bronnen genoemd, nader uit te werken. Het verdient aanbeveling hiervoor een gelijkvormige bestandsstructuur te ontwikkelen. In de serie Monografieën uit het land van Sittard zijn inmiddels ook publicaties verschenen die aansluiting hebben met ons project, te weten "Sittardse voogdgedingen" van de hand van J. Oremus uit 1994, terwijl eerdere publicaties in deze reeks gegevens opleveren om archivalia doeltreffend te ontsluiten.

Ambt Born te Maastricht Onlangs is een begin gemaakt met de ontsluiting van dit grote archiefbestand, dat in origineel berust te Maastricht. Het betreft hier overdrachtsregisters van grond en woningen uit de periode 1664-1794, alsmede van procesdossiers uit deze periode. De gemicroficheerde gegevens moeten eerst gekopieerd worden alvorens gelezen en geïnterpreteerd te kunnen worden. De aard van het materiaal geeft wel aanleiding tot de veronderstelling dat ontsluiting van dit archief topprioriteit moet hebben wil elke publicatie over dit onderwerp zo volledig mogelijk zijn. Een eerste analyse geeft aan dat deze bron een nieuw licht zal werpen op de bewoning te Sittard in de zeventiende en achttiende eeuw.

e-mail: sb@historiesittard.nl
Hoofd PaginaTerugVolgende