Oude Markt: Ursulinen

Na een paar moeilijke jaren werd in 1857 een nieuwe overste benoemd in het ursulinenklooster aan de Oude Markt: Marie-Th?r?se (Rutten). Zij wist de financi?le problemen weg te werken en er kwam een nieuw elan. Het pensionaat groeide in 1857 tot 64 leerlingen en er waren 36 zusters. In april 1843 hadden de ursulinen zich gevestigd in het "Huys op de Berg", aan de Oude Markt. Op 8 mei 1843 openden ze er een school met een pensionaat. Een half jaar later waren er 28 externen en 23 internen. In 1846 telde het 56 internen; in 1847 al 67.

De ursulinen hebben allerlei soorten lager onderwijs aan allerlei groepen gegeven. In 1852 begonnen ze en ?naai-, brei- en stopschool. In 1854 deelden de zusters aan het gemeentebestuur mee, dat ze een bewaarschool voor behoeftigen wilden oprichten, maar hun hoofddoel was de verzorging van lager en uitgebreid onderwijs aan meisjes. In dit jaar ging een nieuwe directrice leiding geven, m?re Bernard. Enkele kostbare verbouwingen moesten aan het oude gebouw worden uitgevoerd. Vanuit Sittard werden van 1849 tot 1859 een zestal kloosters gesticht in Limburg, Engeland en Indonesi?. Daardoor vertrokken vele zusters uit Sittard naar deze nieuwe stichtingen en dat was een flinke aderlating voor het klooster en het pensionaat. Het leerlingental liep daardoor in korte tijd flink terug, zodat er dus ook minder inkomsten waren. In 1857 kwam er een duidelijke wending ten goede.

Het onderwijs aan priv?scholen was in deze tijd voor ouders vaak een dure aangelegenheid. In de grondwet van 1848 was dan wel de vrijheid van onderwijs opgenomen, evenals de vrijheid van vereniging. De uitwerking in de onderwijswet van 1857 vormde een compromis tussen de voor- en tegenstanders van bijzonder en openbaar onderwijs. Godsdienstige groeperingen, zoals de ursulinen, mochten onderwijs aanbieden, maar er was totaal geen overheidssubsidie voor. In het pensionaat waren dus vrijwel alleen meisjes uit ?de betere stand.? Er waren drie lokalen voor onderwijs in gebruik. De vakken die onderwezen werden waren in 1857: Nederlands, Duits, Frans, Engels, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, tekenen en muziek. Het Frans was de omgangstaal.


Volgende: De eerste stadsschool
Vorige: Kerk en Geloof, rond 1857
Overzicht: Periode 1857

Andere verhalen over dit onderwerp:Onderwijs.