Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

8 maart

1334
Arnold, heer van Stein en gouverneur van de hertog van Brabant in Sittard is in opdracht van zijn heer uit Sittard vertrokken om Herzogenrath, dat door Gulikse troepen belegerd wordt, te ontzetten. Bij die gelegenheid hebben de Sittardse burgers hun stad aan de hertog van Gelder overgedragen in naam van de onmondige kinderen Walram en Theodor, kinderen van de overleden graaf Reinold van Valkenburg. Op deze manier wordt Sittard weer Valkenburgs.

1669
Reinher Jacobs verkoopt aan Peter Boesten een moestuin bij de Putpoort gelegen, groot 6 ½ roeden voor de prijs per roede van drie rijksdaalders.

1891
Laetare-zondag of Halfvasten. Het gebruik schijnt rond 1791 begonnen te zijn, volgens de kroniek van Dunckel-Pothast uit 1891. Hij schrijft:'…het is gebruikelijk kleine wittebroodjes, in de vorm van een half maantje, krombroodjes genaamd, te laten bakken. In de namiddag trekken ouders en kinderen naar de Kollenberg en verstoppen de broodjes daar. Mogelijk is er een verbinding met het evangelie van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging.'

1944
Uitgaansverbod voor jongeren onder de 20 jaar zonder geleide. De regeling geldt van 18.30 tot 06.30 uur.


Historische feiten van andere dagen