Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

1 maart

1350
Johan Maes bekent dat hij schuldig is aan Johan Coke, bijgenaamd 'de paep' een jaarrente van 6 schellingen afkomstig uit twee hoeven, gelegen aan de Veweyde, tussen de hoeven van de kinderen Potmans en die van Goeswijn in.

1636
Burgemeester, raad en schepenen verkopen een jaarrente aan Dries Brandts uit Havert voor een bedrag van 732 bescheiden rijksdaalders. Hiermee worden de inkwartieringskosten van keizerlijke troepen van Florentin la Fosse betaald. Als onderpand gelden alle stadsaccijnzen.

1795
Franse troepen die hier gelegerd zijn, trekken af richting Roermond. Van te voren hebben de Sittardse burgers ettelijke duizenden paren schoenen moeten leveren voor deze troepen. Sommige mensen die deze schoenen niet konden leveren, hebben spullen moeten verkopen om aan deze verplichting te kunnen voldoen.

1830
In de vroege morgen van deze dag omstreeks acht uur, werden in het Pullestraatje twee kinderen die naar de school van meester Peters gingen, gedood door een omvallende muur. Beide zusjes, respectievelijk vijf en veertien jaar oud, waren op slag dood.

1904
Oprichting van een vereniging voor vreemdelingenverkeer , genaamd ' De Vette Os'.

1919
Bezoek van koningin Wilhelmina aan onze stad. 's Avonds Marotte-revue ' Zitterd wie 't kriesch en lach'.

 


Historische feiten van andere dagen