Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

29 januari

1667
Het stadsbestuur verklaart dat de gereformeerden in 1624 geen openbaar bedehuis hier ter plaatse hebben gehad, hun godsdienst niet op het raadhuis hebben uitgeoefend, geen onderwijzers in dienst hebben, geen kinderen gedoopt zijn en geen huwelijken gesloten zijn

1850
De Geleen- of Keutelbeek overstroomt de Brand en Steenweg. Als herinnering daaraan wordt in het huis van de familie Dieteren ' in de Steeg' een gedenksteen aangebracht met het inschrift ' Vloed 1850'. De steen is overigens nog steeds te zien.

1917
Op de Steenweg wordt mejuffrouw M.E. dodelijk gewond door een verdwaald schot van een grenscommies.

1493
Wilhelm, graaf van Weyde en heer van Ijssenbergh verklaart dat hij van zijn vader en zweager Vincentius, graaf van Meurs en Sarwerden, het slot en het land van Born en de steden Sittard en Susteren gekregen heeft. Hij belooft aan burgemeesters, schepenen, raad en burgers van Sittard alle rechten en privileges, die zij van vorige heren gekregen hebben, te erkennen en te bevestigen.

1613
Burgemeesters, raad en schepenen van Sittard verkopen aan Daniel Spiess von Moetzemborn, ambtman te Millen en Born en aan Johanna von Meternich von Mullenarck een jaarrente van 18 bescheiden goudgulden, 36 bescheiden zilveren koningsdaalder en 24 bescheiden rijksdaalder voor de som van 300 goudgulden, 600 koningsdaalder en 400 rijksdaalder.

 


Historische feiten van andere dagen