Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

25 januari

1385
Wynrich van Wilroede verklaart dat het geschil tussen hem en Heynrich vanden Berghe opgelost is en dat afgesproken is dat Heynrich zal behouden 9 1/2 bunder land aan de 'Bruyckzittarder hage', een bunder aan de ' Soymers hage' en twee bunder en twee percelen op ' genssi Haetzittert' Ook krijgt Heynrich van Wynrich elk jaar op Sint Andriesdag 6 malder rogge, Sittardse maat. In ruil voor dit alles doet Heynrich afstand van de rechten die hij zou kunnen doen gelden krachtens het testament van Dierich vanden Berghe. Wynrich is hoogstwaarschijnlijk gehuwd met een dochter van deze Dierich, namelijk Ermgarde.

1496
Johan Noilman krijgt de opdracht om een 'steenweg' door de stad aan te leggen, vanaf de plaats waar de wegen naar Limbricht en Einighausen samenkomen tot aan het punt, waar de bovenste Broeksittarderweg en de Haagsittarderweg samentreffen. Hij mag als tegenprestatie op deze 'Steenweg' tol te heffen. Als garantie voor de naleving van het contract geeft hij als onderpand: een halve bunder land achter Ophoven, genaamd de Lange Acker, verder een sil land aan de Eilsloerwech, twee tuinen buiten de Limbrichterpoort 'op ten alder berck' en nog een stuk land, gelegen ' in gheenen cloit an der Swijnweiden'.
Hier wordt mee bedoeld dat de betreffende Johann de opdracht krijgt de reeds bestaande weg te verharden met grind of met stenen uit de Maas.


1528
Notaris Johannes Hoeveler verklaart dat de broers Johannes en Godefridus Haes van Sittard, beiden inwoners van Maastricht, voor hem verschenen zijn en overeengekomen zijn dat Johannes aan Godefridus ontheffing geeft van alle schulden en vorderingen en vooral van 27 Hornsche guldens, die Godefridus verschuldigd was. Johannes belooft geen actie te ondernemen inzake roerende en onroerende goederen uit de nalatenschappen van Het echtpaar Everard van Lyeck en Mechtild van Kievelsberch. De akte wordt opgemaakt in de woning van Servaas van Mopertingen, gewoonlijk genaamd In den Hoeck, binnen Maastricht in ' dy Cortte Straet'.

1421 of 1521
Deken en kapittel van Sittard hebben een erfpacht uitgegeven aan Peter die Boen en diens erfgenamen te weten een hofstede gelegen op de Steenweg, bij de Boenenbrug grenzend met een zijde aan Joecken Aechten en met de andere zijde aan Detheren Waggen. De hofstede grenst met de kopse kant aan de straat en met de andere zijde aan de hof van Heyne Scroeders. De jaarlijkse pacht bedraagt vier vaten rogge. De pachttermijn bedraagt 20 jaar en Peter heeft de verplichting er een huis te bouwen van drie gebouwen met een 'aefflichanck' , evenals een schuur.

1945
De laatste dag van de granatentijd die Sittard heerste sinds de september 1944, omdat het front weer in beweging kwam en op 25 januari 1945 Heinsberg werd veroverd.


Historische feiten van andere dagen