Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

10 januari

1458
Lienaert Mesback, kanunnik van de St.-Petruskerk, is het kapittel schuldig drie vaten rogge als erfpacht, te betalen op 'Synte Andriesdag'. Als onderpand geeft hij een halve sil (oppervlaktemaat) grond in de Kleine Steeg.

1428
Het kapittel maakt bekend dat de heer Hartman, rector van het St.-Maria Magdalena-altaar in erfpacht uitgegeven heeft aan Heyn Swertvegher een hoeve, eigendom van het altaar, gelegen buiten de Putpoort op het pad vanwaar men naar Broeksittard gaat. De hoeve ligt tussen Thysken Douben en Lembken Kervey. De pacht bedraagt jaarlijks zeven en een kwart vat rogge.

1575
Er is een klacht van de omwonenden van de Lahrerweg dat het water er blijft staan, waardoor men schade heeft aan de eigendommen.
De inwoners van de stad beklagen zich over de kwaliteit van het gebrouwen bier.In de laatste kwestie werd door de overheid beloofd dat men de zaak tot vrijdag zou aanhouden en de week erna op de vrijdag de zaak zou bespreken met de Raad.

1740
Een vreselijke koude heerste te Sittard en omgeving. Het was zo koud dat niemand naar de kerk wilde gaan. In de protestantse kerk waren alleen die dag de dominee en de koster aanwezig, maar die woonden dan ook allebei naast de kerk.


Historische feiten van andere dagen