Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

1 januari


1888
"Zalig nieuwjaar aan familie, klanten, vriendinnen en vrienden, kennissen, armen en rijken, groten en kleinen, dikken en mageren, aan al wat op gods aardbodem woont, leeft en hoopt, vriend of vijand; geluk, heil en zegen.". Deze wens plaatste Vorst Marot en tevens gemeenteraadslid Claudius Kamps op 1 januari 1888 in "De Katholieke Limburger".

1862
De eerste Sittardse krant, het week- en advertentieblad "Mercurius" verschijnt voor de eerste keer. Het blad werd gedrukt bij J.K.Alberts in de Putstraat. Iedere zaterdag verscheen "Mercurius". Ze had een formaat van 28x32 cm, later in 1869 van 26x 40 cm.

1976
Invoering van de Onroerend Goedbelasting

1982
Samenvoeging van de gemeenten Sittard, Limbricht en Munstergeleen met de kernen Einighausen, Guttecoven en Windraak tot de nieuwe gemeente Sittard.

1959
Benoeming van de heer H.Dassen tot burgemeester van de gemeente Sittard als opvolger van burgemeester Coenders.

1957
Invoering van de Algemene Ouderdomswet, de AOW.

1900
Het aantal inwoners van de gemeente Sittard bedraagt 6289.

1928
Huurverlaging van de gemeentewoningen in de Kruisstraat, Landweringstraat en Wilhelminastraat. Oorzaak: Er lagen te veel huizen leeg. De Kruisstraat heet thans Pastoor Jacobsstraat.

1945
Klokslag 12 uur 's nachts vielen drie Duitse granaten in de stad. Daarna tot 03.45 voortdurend Duitse vliegtuigen in de lucht. Zij lieten acht bommen vallen. Geen persoonlijke ongelukken.

1876
Sittard valt sinds deze dag onder het Hooggerechtshof van 's Hertogenbosch. Eerder was dat Maastricht. In de Belgische tijd was dat Tongeren.

1946
Het aantal inwoners bedraagt 18.881

 


Historische feiten van andere dagen